5 de Febrer – Quina relació té Santa Àgata amb Barcelona si ella va ser màrtir a Sicília?

Plaça Reial

Plaça Reial – A la dreta la Capella de Santa Àgata. S’entra per les escales del fons.

A Barcelona tenim la capella de Santa Àgata. És la església privada que els reis es van construir a Palau Reial, d’aquí el nom d’església palatina, de fet l’accés principal és per dins de Palau.

 

La església es deia de Santa Maria, però el rei va decidir canviar la advocacia a Santa Àgata quant els Sicilians van regalar una relíquia de la Santa al seu rei, el Rei de la Corona d’Aragó. Recordem que el Regne de les Dos Sicilies (per fer-ho breu, avui el Sud d’Itàlia des de Nàpols fins Sicília) era part de la Corona d’Aragó, i el rei vivia al Palau Reial de Barcelona.

 

Santa Àgata era una cristiana que va ser martiritzada pels romans i d’entre d’altres, li van tallar els pits. Té sentit doncs que Santa Àgata sigui la patrona de les dones i del càncer de mama.

 

Capella de Santa Àgata (avui part del Museu de la Ciutat MUHBA)

Capella de Santa Àgata (avui part del Museu de la Ciutat MUHBA)

Els pits van ser dipositats en una pedra i els Sicilians van voler regalar justament aquesta pedra al Rei i per això el Rei va decidir canviar la advocacia de la capella a Santa Àgata. Malauradament la relíquia s’ha perdut, suposem que pel resultat d’alguna de tantes revoltes que han hagut a Barcelona. A més a més, ara, l’església és part del museu de la ciutat i no es celebra missa, però cada 5 de febrer es celebra la única missa de l’any que es fa en aquesta capella. Així que en breu teniu la oportunitat de veure-la.

 

La festa en memòria de Santa Àgata també es celebra a bona part a la Ribera d’Ebre, Priorat, Terra Alta i el Segrià.

 

Share this post / Comparte este post :

Acerca de Barcelona365

My name is Francesc Garcia and I am an official tour guide in Catalonia. The tours are offered in Italian, English, Spanish and Catalan.
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

47Jx

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>