Perquè celebrem Sant Esteve a Catalunya

IMG_8587Totes les Pasqües es celebren 2 dies a Catalunya i per extensió també al País Valencià i les illes Balears (tot i que a València ho van treure als anys 90). I us preguntareu: i què té a veure amb Sant Esteve?

Primer parlem del que vol dir Pasqua i quina és la relació de Pasqua amb Nadal: Pasqua vol dir “vinguda del Senyor”. I a l’any la Església celebra 3 vingudes: Nadal perquè neix, per això hi ha gent a Nadal que desitja “Bona Pasqua!”, com sabeu Sant Esteve és el dia de després de Nadal; la Pasqua de Resurrecció perquè ressuscita (reneix), per això el dilluns de Pasqua es festa (molts aprofiten aquest dia per celebrar la Mona); la 3a Pasqua és per Pentecosta (49 dies després del diumenge de Resurrecció: en aquest cas la vinguda de Déu és en forma d’Esperit Sant ‪https://ca.wikipedia.org/wiki/Pentecosta), i per això fem un altre dilluns de festa per allà en mig que la gent no recorda ben bé perquè. Per cert les Pasqües també es coneixen com Nadal, Pasqua Florida i Pasqua Granada.

Bé, però perquè les Pasqües es celebren 2 dies?: aquestes festes eren dies de trobada familiar i sovint això implicava llargs desplaçaments. Així que el segon dia era de viatge de tornada a casa. Aquest costum s’estén durant el s. IX a l’Imperi Carolingi, del que Catalunya en formava part en aquell moment, per això en altres llocs d’Europa, que també formaven part de l’Imperi Carolingi, fan festa. La resta d’Espanya mai en va formar part d’aquest imperi.

Frankenreich_768-811

 

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=740563

Share this post / Comparte este post :

Acerca de Barcelona365

My name is Francesc Garcia and I am an official tour guide in Catalonia. The tours are offered in Italian, English, Spanish and Catalan.
Esta entrada fue publicada en Celebraciones, Festivity, Traditions y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ecQMbH

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>