Carnaval a Barcelona i Catalunya

CAT – CARNAVAL
Dijous Gras o dijous Llardós comença el Carnaval amb l’Arribo, quant el Rei Carnestoltes arriba per proclamar el seu regne de disbauxa iTruita de botifarra d'Ou excessos. Aquest dia la tradició a Catalunya  diu que hi ha que menjar botifarra d’ou i Coca de Llardons El Carnaval conclourà el dimecres de Cendra, quan, pels excessos d’aquests dies, mora el rei Carnestoltes. Després d’enterrar-lo i llegir el seu testament, es mengen sardines. És quasi una setmana en la que el Rei és  Carnestoltes i els excessos alimentaris, la disbauxa i les disfresses tenen lloc. Just després començament la Quaresma, quant tothom ha de fer bondat fins el Diumenge de Rams.

La festa de Carnaval prové de les tradicions paganes, quant es passejava un vaixell a dalt d’un carro per la ciutat “carrus navalis”, però Carnestoltes, el nom del Rei, ve del llatí “carnis cualis” i significa “carns prohibides” fent referència a la prohibició de menjar carn durant els quaranta dies de la Quaresma.

El Carnaval es celebra a molts llocs. Són ben conegut els de Rio de Janeiro (Brasil), el de les illes Canàries o el de Venècia, cada un amb el seu estil. El que no tothom coneix és que al segle XVII, un dels Carnestoltes més famosos d’Europa era el de Barcelona.

Hi ha escrits que parlen de la festa a Catalunya el 1333,

però el personatge del Rei del Carnestoltes va néixer al segle XVII. Era construït pels pagesos amb uns pantalons vells i una camisa vella farcits de palla. Al cap se li posava un barret vell i un nas llarg. Se’l penjava del paller fins al dimecres de cendra, amb la finalitat de que quan tot s’acabés, el personatge aniria directe a les flames. Pobre Carnestoltes!!.

Actualment la Gran Rua de Barcelona passa pel Paral·lel. A Catalunya hi ha moltes rues conegudes, com la de Platja d’Aro, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Solsona, Torellò, Tarragona, Reus…

Personalment una de les festes que més m’ha agradat ha estat la Ball de la Dona, que jo vaig conèixer a Platja d’Aro: la nit del dijous gras els homes van sense disfressa i ben arreglats, les dones porten unes disfresses ben elegants, però que els tapa la cara. Aquesta nit elles prenen la iniciativa. Treuen a ballar als homes i durant el ball no parlen per no ser reconegudes, només afirmen o neguen amb el cap, a més a més hi ha dones que s’intercanvien els anells o les sabates, amb el que els homes van bojos per descobrir qui els treu a ballar, molts cops acabes la peça de ball sense saber amb qui l’has compartit.

En fi, que gaudiu el Carnestoltes….!¡Que la vida es un Carnaval! (Celia Cruz)

Com és el vostre Carnestoltes?

———————————————

IT – CARNEVALE

Per Carnevale, a Catalunya (Catalogna) mangiamo “botifarra” di uovo (come una salsiccia) e torta di ciccioli. Puoi il mercoledì, quando il Re dal Carnevale muore per tanta festa e gli eccessi alimentari, se legge il suo testaménto e si mangiano sardine. Dopo di che inizia le Quaresima, dove la religione cristiana dice di fare astinenza fino Domenica di Pasqua.

La festa di Carnevale ha la sua origine nelle feste pagane. Si passeggiava per la città una nave sopra un carro “carrus navalis”. Invece, il nome dal re Carnestoltes viene dal latino e vuole dire “carne proibite”, e nel secolo XVII era ripresentato per un personaggio fatto di pantaloni e camicie vecchie che alla fine del Carnevale andava al fuoco.

Tutti conosciamo i carnevali famosi nel Mondo: Rio di Janeiro (Brasile); Venezia, Isole Canarie. Ma non tutti sano che nel secolo XVII, uno dei carnevali più famosi nell’Europa era il di Barcellona.

Nella Spagna il Carnevale fu proibito pel dittatore Franco, ma oggi si celebra in tutta la Spagna. A Barcellona la Gran Comparsa della città passa il sabato per il Parallelo. Ci sono tanti paesini a Catalunya dove sono importanti le feste di carnevale, ma a me, quello che mi è rimasto di più è il “Ballo della Dona” di Platja d’Aro (un paese di Girona), dove la notte dal giovedì, i uomini vanno eleganti ma senza costume, e le donne vanno con celia_cruzun costume elegante ma che li copre la faccia (come quelli da Venezia). Quella sera la dona prende l’iniziativa e toglie a ballare un uomo dietro un altro in ogni canzone. Per non essere riconosciuta, non parla, solamente dice si o no colla testa alle domande dal uomo e a dirittura tra le amiche si cambiano oggetti personali. Gli uomini diventano matti per sapere chi gli ha scelto per ballare, e tante volte finisce la canzone senza saperlo.

Godetevi il Carnevale che come diceva la cubana Celia Cruz…. ¡La vida es un carnaval! (vi lascio la canzone)

Per certo, come sono le vostre feste di Carnevale nelle vostre località?

Carnaval 2014

AUTHOR

B365_user

All stories by: B365_user
2 comments
 • David

  M’encanta el carnestoltes.
  Durant molt anys els meus amics i jo ens em disfreçat durant anys, i treballant molt per tenir les millors disfreces. Es una epoca molt especial per nosaltres.

  Gracies per compartir-ho!

 • Mireia Garcia

  A l’escola, quan comença el Carnestoltes s’ensenya als petits aquesta cançó:

  Ara arriba en Carnestoltes,
  tots sortim a passejar,
  ens posem una disfressa,
  per saltar, cantar i ballar.
  Tiro-liro, tiro-liro,
  tiro-liro, tiro-laaa.
  Quan arriba en Carnestoltes,
  tots sortim a passejar.

  I quan s’acaben:

  A setze, a setze,
  a setze el vi
  que el pobre Carnestoltes
  s’acaba de morir!!!

Leave a Reply